Gdzie znajduje się witamina K?

Gdzie znajduje się witamina K?

Prawidłowy poziom witaminy K jest kwestią kluczową, bez której nie można mówić o zachowaniu pełni zdrowia. Witamina K jest niesamowicie ważną substancją, która pełni w organizmie bardzo ważną rolę. Dlatego też koniecznie jest regularne dostarczanie organizmowi tego pierwiastka. Istnieje wiele produktów spożywczych, które są świetnym źródłem witaminy K. 

Co to jest witamina K?

Witamina K jest grupą związków chemicznych, które są ściśle związane z procesem krzepnięcia krwi oraz mineralizacji kości. Proces krzepnięcia krwi zachodzi w wątrobie i przez fachowców nazywany jest procesem syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka. Deficyt któregoś ze związków chemicznych zawartych w witaminie K może prowadzić do poważnych zaburzeń krzepnięcia krwi. Objawia się to bardzo powolnym krzepnięciem lub jego całkowitym brakiem, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Witamina K jest odpowiedzialna za wspomaganie układu sercowo–naczyniowego. Jej zadaniem jest wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu naczynia nie ulegają pękaniu czy zwapnieniu. Oprócz tego rolą witaminy K w organizmie jest utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i wspomaganie procesu formowania tkanki kostnej. Niektóre badania wykazują pozytywny wpływ witaminy K na proces zahamowania rozwoju niektórych nowotworów. 

Objawy niedoboru witaminy K

Deficyt witaminy K u zdrowej, dorosłej osoby zdarza się stosunkowo rzadko. Niedobór tego pierwiastka zwykle jest objawem pojawienia się w organizmie innych jednostek chorobowych, takich jak: przewlekłe zapalenie trzustki, zapalenie jelit, niedrożność dróg żółciowych, mukowiscydoza, choroby wątroby, celiakia, zaburzenia wchłaniania tłuszczów. Awitaminoza witaminy K może być także efektem poważnych urazów, skomplikowanych zabiegów chirurgicznych czy długotrwającego żywienia pozajelitowego. 

O prawidłowy poziom witaminy K powinny w szczególności zadbać osoby przewlekle chore i cierpiące na nowotwory. Szczególnie narażone na deficyt witaminy K są także noworodki. Awitaminoza witaminy K u nowonarodzonych dzieci może skutkować poważnymi nieprawidłowościami w procesie kształtowania się tkanki kostnej, dlatego też rodzice noworodków powinni ze szczególną uważnością kontrolować poziom tego pierwiastka u swoich dzieci. Obniżony poziom witaminy K może się także pojawić u osób długotrwale przyjmujących niektóre antybiotyki, leki przeciwdrgawkowe oraz leki przeciwkrzepliwe. 

Do głównych objawów niedoboru witaminy K należą:

  • krwotoki z nosa
  • bardzo obfite miesiączki
  • choroby układu sercowo–naczyniowego
  • długo utrzymujące się siniaki
  • łamliwość kości
  • przewlekłe biegunki

Przewlekłe stany awitaminozy witaminy K mogą prowadzić do pojawienia się wielu jednostek chorobowych, takich jak:

  • niedokrwistość
  • żółtaczka
  • osteoporoza
  • kalcyfikacja 
  • zaburzenia krzepliwości krwi

Jakie są najlepsze źródła witaminy K?

Naturalna witamina K występuje w dwóch postaciach:

Witamina K1 jest cieszą o żółtym zabarwieniu, która jest syntetyzowana przez rośliny. Charakterystyczną cechą witaminy K1 jest jej wysoka odporność na temperaturę oraz możliwość rozpuszczania w tłuszczach. Witamina K1 dostarczana jest do organizmu wraz z pokarmem pochodzenia roślinnego. Najbogatszym źródłem witaminy K1 są zielone warzywa liściaste, takie jak:

  • Gdzie znajduje się witamina K?brokuły
  • jarmuż
  • szpinak
  • szparagi zielone
  • kapusta
  • sałata
  • brukselka

Oprócz tego witaminę K1 znajdziemy w:

  • oliwie z oliwek
  • oleju rzepakowym
  • maśle
  • kiwi
  • winogronach oraz
  • awokado

Witamina K2 produkowana jest przez drobnoustroje wchodzące w skład naturalnej flory jelitowej. Naukowcy twierdzą, że synteza witaminy K2 w jelitach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Co więcej jest ona przyswajalna w 100%. Najbogatszym źródłem witaminy K2 są produkty pochodzenia odzwierzęcego, takie jak:

  • sery
  • masło
  • przetwory mleczne
  • podroby

Suplementacja witaminą K – kiedy jest konieczna?

Choć do niedoborów witaminy K dochodzi stosunkowo rzadko, zdarzają się sytuacje, w których suplementacja witaminy K jest konieczna. Niektóre osoby mogą dostać zalecenie wprowadzenia suplementacji witaminy K przed planowanym zabiegiem operacyjnym. Podczas skomplikowanych zabiegów operacyjnych istnieje ryzyko utraty dużej ilości krwi, dlatego też przy niektórych jednostkach chorobowych wprowadzenie suplementacji może być koniecznością.

U dorosłych zdrowych osób deficyt witaminy K praktycznie nie występu. Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Osoby, u których wykryto pewne jednostki chorobowe wymagające stosowania antagonistów witaminy K, nie powinny decydować się na jej suplementację. Warto pamiętać o tym, że nadmiar witaminy K może być równie szkodliwy, jak jej niedobór. 

W przypadku noworodków, suplementacja witaminą K jest koniecznością zaliczaną do standardowej procedury poporodowej. Flora bakteryjna nowonarodzonego dziecka nie jest zasilona korzystnymi szczepami bakterii, dlatego nie jest w stanie przeprowadzić syntezy witaminy K. Witaminę K podaje się noworodkom domięśniowo w ciągu pierwszych 6 godzin tuż po porodzie. Jest to konieczne, aby zapobiec pojawieniu się choroby krwotocznej, i wspomóc prawidłową mineralizację kości.