1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209,

Gdzie znajduje się witamina K?

Gdzie znajduje się witamina K?

Prawidłowy poziom witaminy K jest kwestią kluczową, bez której nie można mówić o zachowaniu pełni zdrowia. Witamina K jest niesamowicie ważną substancją, która pełni w organizmie bardzo ważną rolę. Dlatego też koniecznie jest regularne dostarczanie organizmowi tego pierwiastka. Istnieje wiele produktów spożywczych, które są świetnym źródłem witaminy K. 

Co to jest witamina K?

Witamina K jest grupą związków chemicznych, które są ściśle związane z procesem krzepnięcia krwi oraz mineralizacji kości. Proces krzepnięcia krwi zachodzi w wątrobie i przez fachowców nazywany jest procesem syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka. Deficyt któregoś ze związków chemicznych zawartych w witaminie K może prowadzić do poważnych zaburzeń krzepnięcia krwi. Objawia się to bardzo powolnym krzepnięciem lub jego całkowitym brakiem, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Witamina K jest odpowiedzialna za wspomaganie układu sercowo–naczyniowego. Jej zadaniem jest wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu naczynia nie ulegają pękaniu czy zwapnieniu. Oprócz tego rolą witaminy K w organizmie jest utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i wspomaganie procesu formowania tkanki kostnej. Niektóre badania wykazują pozytywny wpływ witaminy K na proces zahamowania rozwoju niektórych nowotworów. 

Objawy niedoboru witaminy K

Deficyt witaminy K u zdrowej, dorosłej osoby zdarza się stosunkowo rzadko. Niedobór tego pierwiastka zwykle jest objawem pojawienia się w organizmie innych jednostek chorobowych, takich jak: przewlekłe zapalenie trzustki, zapalenie jelit, niedrożność dróg żółciowych, mukowiscydoza, choroby wątroby, celiakia, zaburzenia wchłaniania tłuszczów. Awitaminoza witaminy K może być także efektem poważnych urazów, skomplikowanych zabiegów chirurgicznych czy długotrwającego żywienia pozajelitowego. 

O prawidłowy poziom witaminy K powinny w szczególności zadbać osoby przewlekle chore i cierpiące na nowotwory. Szczególnie narażone na deficyt witaminy K są także noworodki. Awitaminoza witaminy K u nowonarodzonych dzieci może skutkować poważnymi nieprawidłowościami w procesie kształtowania się tkanki kostnej, dlatego też rodzice noworodków powinni ze szczególną uważnością kontrolować poziom tego pierwiastka u swoich dzieci. Obniżony poziom witaminy K może się także pojawić u osób długotrwale przyjmujących niektóre antybiotyki, leki przeciwdrgawkowe oraz leki przeciwkrzepliwe. 

Do głównych objawów niedoboru witaminy K należą:

  • krwotoki z nosa
  • bardzo obfite miesiączki
  • choroby układu sercowo–naczyniowego
  • długo utrzymujące się siniaki
  • łamliwość kości
  • przewlekłe biegunki

Przewlekłe stany awitaminozy witaminy K mogą prowadzić do pojawienia się wielu jednostek chorobowych, takich jak:

  • niedokrwistość
  • żółtaczka
  • osteoporoza
  • kalcyfikacja 
  • zaburzenia krzepliwości krwi

Jakie są najlepsze źródła witaminy K?

Naturalna witamina K występuje w dwóch postaciach:

Witamina K1 jest cieszą o żółtym zabarwieniu, która jest syntetyzowana przez rośliny. Charakterystyczną cechą witaminy K1 jest jej wysoka odporność na temperaturę oraz możliwość rozpuszczania w tłuszczach. Witamina K1 dostarczana jest do organizmu wraz z pokarmem pochodzenia roślinnego. Najbogatszym źródłem witaminy K1 są zielone warzywa liściaste, takie jak:

  • Gdzie znajduje się witamina K?brokuły
  • jarmuż
  • szpinak
  • szparagi zielone
  • kapusta
  • sałata
  • brukselka

Oprócz tego witaminę K1 znajdziemy w:

  • oliwie z oliwek
  • oleju rzepakowym
  • maśle
  • kiwi
  • winogronach oraz
  • awokado

Witamina K2 produkowana jest przez drobnoustroje wchodzące w skład naturalnej flory jelitowej. Naukowcy twierdzą, że synteza witaminy K2 w jelitach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Co więcej jest ona przyswajalna w 100%. Najbogatszym źródłem witaminy K2 są produkty pochodzenia odzwierzęcego, takie jak:

  • sery
  • masło
  • przetwory mleczne
  • podroby

Suplementacja witaminą K – kiedy jest konieczna?

Choć do niedoborów witaminy K dochodzi stosunkowo rzadko, zdarzają się sytuacje, w których suplementacja witaminy K jest konieczna. Niektóre osoby mogą dostać zalecenie wprowadzenia suplementacji witaminy K przed planowanym zabiegiem operacyjnym. Podczas skomplikowanych zabiegów operacyjnych istnieje ryzyko utraty dużej ilości krwi, dlatego też przy niektórych jednostkach chorobowych wprowadzenie suplementacji może być koniecznością.

U dorosłych zdrowych osób deficyt witaminy K praktycznie nie występu. Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Osoby, u których wykryto pewne jednostki chorobowe wymagające stosowania antagonistów witaminy K, nie powinny decydować się na jej suplementację. Warto pamiętać o tym, że nadmiar witaminy K może być równie szkodliwy, jak jej niedobór. 

W przypadku noworodków, suplementacja witaminą K jest koniecznością zaliczaną do standardowej procedury poporodowej. Flora bakteryjna nowonarodzonego dziecka nie jest zasilona korzystnymi szczepami bakterii, dlatego nie jest w stanie przeprowadzić syntezy witaminy K. Witaminę K podaje się noworodkom domięśniowo w ciągu pierwszych 6 godzin tuż po porodzie. Jest to konieczne, aby zapobiec pojawieniu się choroby krwotocznej, i wspomóc prawidłową mineralizację kości.