Papryczki habanero – gdzie je kupić?

Papryczki habanero - gdzie je kupić?

Habanero to jedna z najostrzejszych gatunków papryki i to właśnie temu zawdzięcza swoją popularność w kuchni. Wysoka zawartość odpowiedzialnej za ostry smak kapsaicyny powoduje, że habanero jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale i pochwalić się może szeregiem właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, stymuluje produkcję endorfin oraz podnosi odporność organizmu.

Gdzie hodowane są papryczki habanero?

Jak wszystkie swoje papryczkowe kuzynki, habanero również pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretnie z rejonu zwanego Amazonią, położonego na terenie Kolumbii i Brazylii. Dziś uprawia się habanero przede wszystkim na półwyspie Jukatan oraz na Karaibach. Skąd pochodzi nasza papryczka poznać możemy po jej kolorze. Czerwone habanero zazwyczaj pochodzą właśnie z Karaibów, zaś żółte i pomarańczowe – z meksykańskiej części Jukatanu. To właśnie stamtąd transportowane są papryczki habanero, które możemy kupić w naszym kraju.

Jakie odmiany habanero można kupić w sklepach?

Papryczki habanero - gdzie je kupić?Habanero to zbiorcza nazwa obejmująca niezliczoną ilość papryczek. Różnią się one między sobą nie tylko wielkością, kolorem i kształtem, ale przede wszystkim – smakiem. Każda z nich posiada na przykład nieco inną ilość jednostek ostrości w skali Scoville’a. Skala ta, opisywana również skrótowcem SHU, określa ilość kapsaicyny w produkcie – to właśnie ten związek odpowiada za ostrość papryczek i uczucie palenia oraz pieczenia w ustach, jakie odczuwamy przy ich jedzeniu.

Najpopularniejsze papryczki habanero to:

  • Red Savina,
  • Habanero Chocolate,
  • Habanero St. Lucia Island,
  • Aji Dulce,
  • NuMex Suave.

Red Savina uzyskana została na terenie amerykańskiej Kalifornii metodą hodowli selektywnej – celem było uzyskanie papryczki jak największej i jak najostrzejszej. W efekcie powstała pękata, pomarszczona papryka o intensywnie czerwonym kolorze, która od 1994 do aż 2006 roku bez trudu broniła rekordu najbardziej pikantnej rośliny świata i temu właśnie zawdzięcza swoją światową sławę.

Habanero Chocolate, zwana po polsku po prostu czekoladową habanero, swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej barwie. Choć kształtem nie różni się zbytnio od swojej kuzynki, Red Saviny, Habanero Chocolate charakteryzuje się głębokim, ciemnobrązowym kolorem, do złudzenia przypominającym czekoladę – aż ma się ochotę ugryźć i skosztować by sprawdzić, czy to faktycznie roślina, czy odlany z czekolady smakołyk. Jednak jej smak nie pozostawia złudzeń co do tego, że to wciąż papryka habanero. Jest prawie tak samo ostra jak Red Savina.

Pozostałe wymienione odmiany – Habanero St. Lucia Island, Aji Dulce i NuMex Suave osiągnięto stosując przemyślane strategie hodowli selektywnej, tu jednak cel był inny niż w przypadku dwóch poprzednich. Odmiany te wyhodowano aby smakiem papryczki habanero mogły cieszyć się również te osoby, które nie gustują w aż tak intensywnych doznaniach jak jedzenie najostrzejszej papryki świata. Charakteryzują się typowym dla innych papryczek habanero, słodkawym smakiem i wciąż pozostają pikantne, ale w sposób zupełnie przystępny dla większości smakoszy.

Zobacz również:

 

W jakiej formie papryczki habanero można kupić w Polsce?

Papryczki habanero, tak jak każdą roślinę, serwować można w przeróżnych formach, a każda z nich sprawdzi się przy innym typie dań.
W naszym kraju najczęściej możemy kupić habanero w następujących postaciach:

  • świeże,
  • mrożone,
  • suszone,
  • sproszkowane.

Ze świeżych papryczek habanero przyrządzić można znakomite sosy typu salsa, świetnie sprawdzą się również jako dodatek do gulaszu czy zupy. Mrożone nadają się świetnie do wyrobu przecierów, sosów i zup. Suszone habanero doskonale wzbogacą smak oliwy, odnajdą się dobrze także jako składnik marynaty lub bazy do sosów. Natomiast sproszkowaną papryczką ze względu na łatwość dozowania niewielkich szczypt wzbogacić możemy praktycznie każde danie.

Papryczki habanero – gdzie je kupić?

Świeże papryczki habanero coraz częściej dostępne są stacjonarnie i tak naprawdę szansę na ich zakup mamy wszędzie tam, gdzie zaopatrujemy się w inne warzywa. Szukać ich możemy w sklepach sieciowych, a także na targach i bazarach. Coraz więcej punktów prowadzi również sprzedaż z dostawą do domu – listę takowych znajdujących się w naszej okolicy bez problemu znajdziemy w Internecie.

Mrożone habanero natomiast dostępne są zazwyczaj wyłącznie w sklepach stacjonarnych, ze względu na wyzwanie logistyczne jakim jest transportowanie mrożonych towarów do prywatnych konsumentów.

Inaczej ma się rzecz w przypadku papryczek suszonych i sproszkowanych. Te można przechowywać długo, nie psują się i nie wymagają specjalistycznego transportu. Bez problemu zakupimy je nie tylko w stacjonarnych sklepach spożywczych, ale także w tych, które swoją działalność ograniczają do Internetu. W takim wypadku papryczki habanero przyjadą do nas pocztą lub kurierem.

Bez względu na jaką formę się zdecydujemy i gdzie je kupimy możemy być pewni co do tego, że papryczki habanero zagwarantują nam niezapomniane doznania kulinarne wzbogacone o szereg prozdrowotnych korzyści.